Animatiebeeld schuif

Geen schuif: zijn we veilig?

Helaas luidt het antwoord hier op: nee, we zijn nog niet veilig! Er komt geen schuif dus we hoeven ons geen zorgen te maken dat deze bij tij en ontij geopend kan worden.
De Lob van Gennep is echter nog wel steeds aangemerkt als waterberging waardoor we wel degelijk in een risicogebied zitten. De dijken worden opgehoogd tot de wettelijke 1:300 norm, maar omdat de Lob ingezet moet kunnen worden als retentiegebied, zal het water vanuit de Maas eerder de Lob instromen dan overige gebieden (overzijde Maas heeft bv norm 1:3000). De opstuwing door de spoorbrug bij Mook zal na het verbreden van de brug bij Oeffelt daar ook in bijdragen.

De hoogte van de dijk die behoort bij de 1:300 norm is gebaseerd op achterhaalde modellen: we lopen ongeveer 15-20 jaar voor op de voorspelde waterhoogte. Zoals we in juli 2021 hebben gezien kan veel regen er voor zorgen dat ook de de Roer, de Geul en de Gulp meer water moeten afvoeren via de Maas, waardoor deze ineens zo’n 10-15% meer waterafvoer te verwerken krijgt.

Praktisch betekent het dus dat de Lob van Gennep nog steeds onder water wordt gezet om gebieden elders te sparen. Het klinkt als een nobel idee, echter het gaat hier niet om het sparen van mensenlevens, maar op het besparen van euri en dijkhuisjes. Verhoging van de dijken langs het dijktraject Ravenstein-Lith kost een aantal miljarden, die wil met besparen door de Lob te gebruiken als bergingsgebied. Daarmee snapt u natuurlijk ook wel dat de overheid niet staat te wachten op schadeloosstelling van de inwoners hier, daarmee is de besparing in één klap teniet gedaan.